Ekonomiczne i energooszczędne

Energooszczędne AGD do kuchni. Jaką kupić lodówkę i kuchenkę, by płacić mniej za prąd?

Zespół Techników i Specjalistów ds. Technologii i Jakości
Styczeń 21 2017

sprzęt AGDWybierając sprzęt ADG do kuchni warto zwracać uwagę na to czy będzie to propozycja energooszczędna. Szacuje się, żę sprzęty w kuchni będą pochłaniać blisko 50% całkowitego zapotrzebowania na energię elektryczną w domu. Najwięcej energii zużywać może lodówka, bo już ponad 20%. Kuchenka elektryczna około 19%. Warto sprawdzić jakie AGD sprawi, że będziemy płacić za prąd mniej.

Czy lodówka A+ jest wystarczająco energooszczędna?

Jeśli chłodzenie ma być oszczędne trzeba kupować chłodziarkę o klasie A++. Urządzenia w takiej klasie zużywają mniej więcej 60% mniej energii niż modele produkowane około 10 lat temu. Lodówka musi znajdować się daleko od źródeł ciepła, miejsc nasłonecznionych czy grzejników i płyty grzejnej. Mniej więcej dwa razy w roku należy odkurzać instalację z tyłu urządzenia, w ten sposób będzie lepiej oddawać ciepło. Regularnie trzeba rozmrażać zamrażalnik, jeśli jest pokryty grubą warstwą lodu rośnie zużycie prądu.

Kuchenka gazowa czy elektryczna?

Jeśli w domu mamy gaz najlepiej będzie lepiej wybrać ją do gotowania, ponieważ koszty gotowania na gazie są mniejsze niż na kuchenkach elektrycznych. Jeśli natomiast chodzi o kuchnie elektryczne lepiej będą się sprawdzać w momencie, gdy mamy otwartą kuchnię na salon. Da się też łatwiej i dokładniej regulować taką kuchenkę, łatwiej utrzymać ją w czystości gdy mamy jednolitą lśniącą płytę. Im nowocześniejsze są kuchenki tym lepiej, można bardziej ekonomicznie jej używać. Jeśli chodzi o propozycje elektryczne mamy jeszcze płyty indukcyjne, które jak się wydaje są dogodnym rozwiązaniem, ponieważ nagrzewają się sprawnie, zużywają mniej prądu, dodatkowo pola grzewcze charakteryzują się bardzo skutecznym grzaniem, oddają dużo ciepła i gotowanie jest efektywne. Pojawiające się obecnie propozycje płyt indukcyjnych mają również możliwość rozpoznawania jakie naczynie jest ustawione i jedynie, gdy znajdzie się ono na polu grzewczym rozpocznie się grzanie.

Jaki piekarnik wybrać, by nie pochłaniał dużo energii?

Wydaje się, że obecnie pojawiają się piekarniki z termoobiegiem, które są najlepszą opcją, ponieważ sprawnie się nagrzewają. Jeszcze oszczędniejszy jest taki z dużymi przeszkolonymi drzwiami, przez które można obserwować czy nasza potrawa jest już gotowa.

Udostępnij